0
kr 0,00

Medisinsk Cannabis som smertestillende?

Da jeg var 18 år satt jeg bakpå motorsykkelen til barndomsvennen min. Farten var altfor høy, og før noen visste ordet av det havnet vi i en alvorlig ulykke. Vennen min døde momentant og jeg falt i koma. Jeg fikk hodeskade, indre skader og den ene armen ble lam. Jeg har i dag kommet meg ganske godt videre fra den fatale dagen, men jeg har fått senskader i form av nervesmerter i armen som ikke virker. Det kan sammenlignes med brennende og skjærende nålestikk. Noen ganger kjennes det ut som hele armen ligger i kokende vann.

Skrevet av Tone Knudsen

I min søken på noe som tar bort smertene, har veien vært lang. Jeg har prøvd det meste. Smertestillende piller som inneholder morfin, som legen må skrive ut på resept, samt fysioterapi som jeg går til fast for et minimum av behandling og vedlikehold. Jeg har prøvd strømmaskin mot nervesmertene, magnetiske arm-bånd, kremer/oljer, håndspåleggelse av healere – ja, you name it. Jeg vet at alle har hatt de beste intensjoner, men ingenting har klart å gjøre meg smertefri. Smerte er en opplevelse i hjernen. Det viser forskningen. Nervene i mitt tilfelle sender feil signaler til hjernen, som igjen gir seg utslag i form av smerter.

En bieffekt når du lever med smerter er at hverdagslivet blir ganske annerledes. En særlig sosial person klarer jeg ikke være, fordi smerten tar alt fokuset. Jeg trekker opp skuldrene, en automatisk refleks for å dempe på smertene og jeg puster dårligere, som også skjer automatisk for å holde det intense ubehaget unna. Dette fører til vond nakke, vonde skuldre og hodepine. Jeg blir også veldig tung i kroppen. Å bære armen er i seg selv også ganske tungt. Hverdagen min kan bestå av mange timer i sengen i et mørkt rom. Det er en form for migrene kroppen min har reagert med. Ingen av disse tilstandene hadde jeg før ulykken.

For mange vil nok cannabis fortsatt assosieres med en illegal rusnytelse; en substans man bruker for å flykte unna hverdagen. Men nyere forskning på dette feltet viser en helt annen sannhet. Per-soner med ADD og ADHD, Alzheimers, Parkinson, kroniske smerter som nerves-merter, MS, kramper ved premenstruelt syndrom, depresjon, posttraumatisk stresslidelse, kramper ved epilepsi og tourettes syndrom har alle fått påvist bedring etter å ha brukt cannabis. Migrene, grønn stær og visse krefttyper sies det også at cannabis kan hjelpe mot. Disse positive reaksjonene jeg beskriver, er det også andre brukere av cannabis eller medisinsk cannabis som opplever.

Hamp er i familie med cannabis og har vært brukt av mennesker i over 10 000 år. Det er en robust og slitesterk plante. Viktige områder der hamp har nyttiggjort seg er i tekstiler, mat og medisin. Life Coach og terapeut John Opsahl skriver i boken SUPERMAT om Hamp: ”Frøene har et bredt sammensatt næringsinnhold. De inneholder viktige vitaminer, mineraler og fiber, har alle de essensielle aminosyrene og er rike på flerumettede fettsyrer” ” Frøene har over 20 % uløselig fiber, som betyr at den er særlig gunstig for fordøy-elsen, blodsukkeret og vektregulering, og kan forebygge ulike livsstilsykdommer”. Han skriver at hampfrø fra mathamp inneholder svært lite av den psykoaktive komponenten i marihuana THC, så det er viktig å få fram. Jeg vil bare belyse de viktige egenskapene som finnes i cannabisfamilien. Videre skriver han: ”Frøet til hampplanten inneholder den mest balanserte oljen vi kjenner til i dag.” ”Omega 6-fettsyren gammalinolensyre (GLA) er en viktig fettsyre som kroppen trenger til flere formål. GLA inngår både som byggekloss for å lage de langkjede fettsyrene som er nødvendig for hjernen og nervesystemet og for å lage signal-stoffer som virker betennelseshemmende, sykdomsforebyggende og balanserende på immunsystemet”. ”Produkter av hampplanten kalles ofte naturens perfekte føde for menneske-kroppen.” Når så mange bra verdier finnes i canna-bisfamilien er det ikke rart at cannabis blir brukt som medisin. SÅ HVILKE TYPER MEDISINSK CANNABIS FINNES DET? CBD er en olje du skal dryppe under tun-gen. I Sverige selges denne oljen lovlig på helsekosten. CBD-olje inneholder ingen psykoaktive stoffer og har flere farma-kologiske egenskaper.CBD inneholder ikke CB1-reseptorer som det finnes naturlig av i hjernen. Det er den-ne CB1-reseptorens reaksjon med THC som gjør at du får en rus. Så du blir ikke ”høy” av CBD siden CB1-reseptoren ikke finnes.

Sativex har vært lovlig i Norge siden 2012. Det er i hovedsak MS-pasienter som får tilbud om denne medisinen. Sativex er en munnspray som inneholder to ek-strakter fra cannabisplanten, THC og CBD. Medisinen sprayes under tungen og i munnhulen. I 2015 var det 340 personer i Norge som fikk Sativex.

Bedrocan er et Nederlandsk firma som framstiller medisinsk cannabis, altså marihuana. De er den største produsenten i verden med lengst erfaring innen fram-stilling av medisinsk cannabis. De fører en sterk kontroll over firmaet, og er en meget seriøs bedrift. Bedrocan produserer fem forskjellige typer medisinsk cannabis med ulikt vir-kestoff. Man inntar stoffet i en såkalt vaporizers. Bedrocan har vært tillatt i Norge siden november 2016. Effekten av medisinsk cannabis kan blant annet være en mer aktiv hjerne, viser en pilotstudie gjort i Nord-Amerika.Studiet ble lagt fram tidligere i år i det danske magasinet ”Vitenskab”. Hjerne-skanninger viste at forsøkspersonene hadde mer aktivitet i pannelappen – det området i hjernen som henger sammen med kognisjon, reflektert handling og forståelse. Da hadde de tatt medisinsk cannabis i tre måneder. Forsøksgruppen sa også at de følte seg bedre, hadde min-dre smerter og tenkte klarere. VG skrev i sommer om en jente på 1 år med kraftige epilepsianfall grunnet en sykdom. Familien hadde forsøkt alt av medisiner og det var ingenting som hjalp. Tilslutt fikk de råd om å prøve ut CBD-olje. De kjørte bilen over til Sverige og kjøpte den anbefalte oljen. Etter å ha brukt CBD fikk jenta endelig ro fra de hyppige anfallene og familien var overlykkelig. Dessverre dukket politiet opp på døren til den lille familien og tok med seg alt. Det må sies at i denne noe triste historien, endte det litt godt. Familien forklarte ovenfor politiet at det kunne være veldig uheldig å bråstoppe med CBD og de fikk tilbake en flaske for å trappe ned. Der jeg bor var de på apoteket så greie at de skrev ut de rettighetene jeg som smertepasient har, når det gjelder kravene til medisinsk cannabis. Det er Statens legemiddelverk som har gitt ut infor-masjonen. Jeg siterer: «En liten gruppe alvorlig syke pasienter kan ha nytte av behandling med medisinsk cannabis. Innenfor dagens regelverk er det allerede åpning for bru-ken. Dette kan for eksempel gjelde pa-sienter med alvorlig kreftsykdom eller pasienter med sterke smerter som ikke får tilstrekkelig lindring av godkjente legemidler».

For min egen del har jeg søkt om bedrocan via fastlegen og en spesialist.Jeg ser virkelig fram til å begynne med medisinsk cannabis, og troen er stor på at jeg vil få søknaden innvilget. Jeg tror livet mitt da vil bli ganske annerledes. Da kan jeg endelig få et overskudd og glede i hverdagen, og mest av alt slippe å bli dårlig. Jeg har også blitt spurt om å være med i en undersøkelse på Ullevål Sykehus der de skal måle hvordan jeg reagerer på medisinsk cannabis, fordi det ikke er gjort noen studier på bruken i Norge. Jeg håper å være en brobygger og hjelp for andre med smerter, eller de som har fått livs-kvaliteten redusert av annet. NB: Før bruk av cannabis, medisinsk ca-nnabis, hampolje eller hampfrø må man rådføre seg med fastlegen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *