Gi ungdom en stemme i cannabisdebatten
Forebygging av cannabisrelaterte skadevirkninger blant unge
Normal Norge vil bidra til å skape et samfunn hvor så få ungdom som mulig opplever problemer knyttet til cannabisbruk.
Samtidig mener vi at det finnes mer effektive forebyggende tiltak enn skremselspropaganda.

Å “Bare si nei” virker ikke. Vi trenger en smartere tilnærming
I USA driver de “abstinence only” programmer hvor de sterkt råder tenåringer til å avstå helt fra seksuell aktivitet. Med det vil de redusere uønsket graviditet og seksuelt overførbare sykdommer blant unge. I realiteten fører dette til at USA har den høyeste raten av unge gravide i hele den vestlige verden. (Ref>>)
I Norge har vi slike programmer for ulovlige rusmidler hvor vi kun presenterer de negative aspektene ved rusmidlene og vi forteller ungdom å avstå helt. Er dette en god strategi for å forebygge de negative skadenevirkningene som bruk av rusmidler kan føre med seg?
Kan vi gjøre noe annerledes for å minimalisere skadene som kommer fra cannabisbruk?
Vi må gi slipp på den naive idèen om et rusfritt samfunn og heller finne løsninger som er tilpasset virkligheten vi lever i
25% av guttene og 13% av jentene i 3. klasse på videregående skole har prøvd cannabis i 2018. (Ref>>) Istedet for å fore de unge med uhensiktsmessig skremselspropaganda, i et forsøk på å styre dem bort fra cannabis, finnes det mer fornuftige og målrettede spørsmål vi kan stille:
- Hvordan kan vi minimalisere skadevirkninger av cannabisbruk?
- Hvordan kan vi sikre tryggheten til ungdom som velger å prøve cannabis?
- Hvordan kan vi forebygge utvikling av rusproblemer?
Problematisk bruksmønster av cannabis har lite å gjøre med cannabis selv
Årsakene til at noen utvikler rusproblemer kan være komplekse, hvor en rekke sosiale, økonomiske og psykologiske faktorer spiller inn. Visste du for eksempel at 81% av kvinnelige og 69% av mannlige rusavhengige rapportere at de har opplevd seksuelle eller fysiske overgrep tidligere i livet? Ref>> Altså, det er 50% større sannsynlighet for at voksne som er misbrukt som barn oppgir at de har brukt ulovlig narkotika i det siste året sammenlignet med personer som ikke ble misbrukt som barn. Ref>>
Basert på forskning vet vi at rusmidler ofte brukes til å:
- håndtere følelser av isolasjon og ensomhet
- forbedre selvfølelsen og styrke selvtillit
- takle psykiske helseproblemer som angst, depresjon og PTSD
- takle eller blokkere traumatiske minner
Forebyggende arbeid må derfor skje ved å utvikle en helhetlig forståelse av problemstillingene ungdom møter, ikke ved å kun jakte på unge som bruker ulovlige rusmidler.
Vi ønsker oss et fornuftig forebygningsprogram skapt av de unge selv
Vi ønsker å nå tidligere frem til unge med skadereduserende råd knyttet til cannabisbruk, og vi ønsker å høre fra de unge selv.
Er du mellom 16-24 år og interessert i å jobbe for å forebygge cannabisrelaterte skadevirkninger blant unge, og samtidig beskytte rettighetene til unge brukere?